Archeologie

EEN HISTORISCHE PLEKā€¦

vondsen voor web3 300x225Voordat winkelcentrum Arena werd gebouwd is in 1994 en 1995 uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan. Het was een van de grootste opgravingen die ooit in het centrum van de stad is geweest. Het onderzoek heeft een ware schat aan gegevens opgeleverd over de geschiedenis van dit deel van de stad. Wat zijn we te weten gekomen?

DE VIJFTIENDE EEUW

vondsen voor web2 300x225Op de plek waar nu de Arena staat, vestigde Robbrecht de Potter in 1437 een pottenbakkerij. Zijn werkplaats lag net buiten het dichtbevolkte centrum van de stad, zodat hij geen overlast veroorzaakte door stank of brandgevaar. Robbrecht bakte vooral kookpotten en kannen, maar daarnaast ook allerlei schalen, kommen, koekenpannen, voorraadpotten, borden, olielampje en dergelijke. Soms gebeurde het dat potten in de oven scheurden, vervormden of aan elkaar bakten. Deze misbaksels werden in grote kuilen gedumpt en vele zijn eeuwen later tijdens de opgraving teruggevonden. Benieuwd naar deze gebruiksvoorwerpen uit de 15e eeuw? In de vernieuwde Arena zal een deel van deze vondsten te zien zijn op de grote leeftafel.

EEN EEUW LATER

vondsen voor web 300x225In 1456 wordt op het perceel naast de pottenbakker het Elisabeth Bloemkampklooster gebouwd. De zusters die hier woonden leefden volgens de regel van Sint Franciscus. Direct naast het klooster lag een braakliggend stuk grond waar de zusters hun afval dumpten. Bij de opgravingen kwamen hier tientallen beelden tevoorschijn en borden met religieuze symbolen. Het klooster heeft tot 1685 bestaan.

VAN KLOOSTER TOT KAZERNE

In 1744 werd een van de overgebleven vleugels van het klooster verbouwd tot Tolbrugkazerne. Daarnaast kreeg de kazerne twee nieuwe barakken. In de inmiddels gedempte tak van de Binnendieze werd een beerput ontdekt. Daarin gooiden de militairen tussen 1744 en 1855 hun afval. Naast veel servies goed kwamen hier onder meer tabaksdozen, kleipijpen en zelfs een gouden horloge tevoorschijn.

Meer weten over de vondsten? Kijk op www.s-hertogenbosch.nl

Image